program image

Program

Teatrul Masca dă startul programului CineMasca, un maraton de proiecții în aer liber în Amfiteatrul Teatrului (Bd. Uverturii nr. 14) pe toată durata verii. Speculând intersecțiile dintre cinematografie și lumea artelor performative, în plină diversitate estetică și tematică, cele 14 lungmetraje internaționale sunt curatoriate de criticul de film Andrei Rus.

Astfel, în fiecare zi de sâmbătă din luna iulie până la finalul lunii septembrie, Teatrul Masca organizează seri de film la teatru în Amfiteatrul Masca, un spațiu proaspăt amenajat în aer liber, cu o capacitate de 100 de persoane. Înainte de începerea filmului, fiecărui spectator îi este pusă la dispoziție o pereche de căști wireless pentru a asigura o experiență sonoră optimă pe tot parcursul proiecției, într-o atmosferă intimă și prietenoasă.

Peste vară, Teatrul Masca își continuă activitatea la granița dintre spectacol și cinema. Programul CineMasca va cuprinde filme din tot felul de timpuri și locuri, al căror factor comun rămâne îmbinarea, sub o formă sau alta, cu artele performative: de la împrumuturi de mijloace sau citări, la abordări tematice metaartistice. Alăturarea și suprapunerea dintre arte are loc în două ipostaze: o dată prin urmărirea lungmetrajelor într-un spațiu de regulă teatral, și a doua oară prin perspectiva cinematografică asupra artelor live. 

 

„Primul program CineMasca propune 14 filme realizate în ultimii 80 de ani în diverse colțuri ale lumii care etalează, la mai multe niveluri, trăsături teatrale și performative. Uneori sunt adaptări ale unor piese de teatru sau includ detalii ale vieții de zi cu zi ale unor trupe de teatru. Alteori sunt filme politice influențate de teoriile brechtiene și aspiră să miște conștiințele publicului și să-l mobilizeze civic. Sau apelează la dispozitive preluate din teatru: coruri similare celor din teatrul antic, scenografii care plasează narațiunea în contexte mai curând alegorice decât realiste, și coregrafieri minuțioase ale corpurilor actorilor în spațiu. 

 

Ce au toate în comun e explorarea creativă - de cele mai multe ori, spectaculoasă prin ineditul abordării  a punctelor de întâlnire dintre artele performative și cinema. Iar construirea cadrului pentru astfel de intersecții în plan local e și propunerea principală a acestui proiect curatorial, căci dincolo de valoarea cinematografică a fiecărui film inclus în program, sperăm că ele vor stârni curiozități și dezbateri între cinefili și pasionații de teatru și vor începe să zdruncine acea platitudine atât de frecvent vehiculată că un «film teatral» e un «film prost». (Andrei Rus, critic de film și profesor universitar al Facultății de Film în cadrul UNATC București)

események